Nieuws/Binnenland
400087
Binnenland

Herdenking afschaffing slavernij verstoord

AMSTERDAM - De herdenkingsdienst afschaffing slavernij in het Amsterdamse Oosterpark is ernstig verstoord door een groep Afro Surinaamse mensen, die het niet eens zijn met de splitsing tussen de herdenkingsdienst en het festival Keti Koti.

Normaliter wordt de afschaffing van de slavernij altijd op 1 juli gevierd. Organisatie Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) wilde het bezinmoment meer ruimte geven en besloot dat naar voren te halen: naar donderdagavond 30 juni.

Dit stuitte op hevig verzet bij een grote groep Afro Surinamers, die vinden dat 1 juli de officiële dag is om de afschaffing van de slavernij te vieren. Op 1 juli 1863 was de afschaffing van de slavernij een feit in de voormalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

'Verzetsleider' Iwan Leeuwin gaf burgemeester Eberhard van der Laan een petitie om te voorkomen, dat de viering nogmaals uit elkaar wordt getrokken over twee dagen. ,,1 juli is ons afgenomen. Onze slaafgemaakte voorouders werden op 30 juni nog steeds gemarteld. Deze fout moet worden rechtgezet."

Organisator NiNsee merkte juist dat er vanuit de achterban ongenoegen heerste op de manier waarop de herdenking altijd gelijk overging in het feestgedruis van Keti Koti. Er was te weinig ruimte voor bezinning en verdieping. Maar de verandering was voor anderen weer te groot.

De herdenking vanavond wordt aangevuld met een vlaggenceremonie en volksliederen van Nederland, Suriname, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. VIDEO geen gebruikelijke stilte tijdens de slavernijherdenking pic.twitter.com/sOUqVTvppw— Marjolein Hogervorst (@MarjoleinNOS) June 30, 2016