Nieuws/Binnenland

’Overheid ernstig nalatig en onzorgvuldig’

Dutchbatters klagen de Staat aan om Srebrenica

ANP

DEN HAAG - Twaalf oud-militairen van Dutchbat klagen de Nederlandse staat aan voor alle schade die ze hebben geleden. Oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans steunt het initiatief, heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag laten weten.

ANP

Minister Hennis van Defensie gaf zaterdag toe dat de missie in 1995 ‘reeds op voorhand onuitvoerbaar’ was. De Nederlanders moesten onder VN-vlag de Bosnische bevolking van de ‘veilige enclave’ Srebrenica beschermen tegen de Serviërs, maar die namen het dorp in. De slechts lichtbewapende Dutchbatters moest machteloos toekijken hoe ruim achtduizend mannen en jongens werden afgevoerd. Gevraagde luchtsteun kwam niet. De Bosniërs werden in de bergen doodgeschoten.

Al 21 jaar kleeft aan Dutchbat de smet dat het medeschuldig zou zijn aan de genocide op de Bosniërs. De lichtbewapende Nederlanders zouden te weinig hebben gedaan tegen de geharde en goed bewapende Serviërs. Veel Dutchbatters gaan mede door die beschuldigingen gebukt onder trauma’s.

Eerherstel

De twaalf veteranen vinden dat de overheid "ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest" door hun op een kansloze missie te sturen, melden hun advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke. De regelingen die Defensie zelf heeft getroffen zijn onvoldoende, vinden de advocaten.

Karremans vindt dat er tot nu toe te weinig is gedaan om genoegdoening en eerherstel te geven aan de Nederlandse VN-militairen die in Srebrenica waren gestationeerd. Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst zelf ook juridische stappen onderneemt.

Eerder heeft de toenmalig verantwoordelijke minister van Defensie Joris Voorhoeve zich al in vergelijkbare termen uitgelaten als Hennis.

Compensatie

De veteranen stappen naar de onafhankelijke rechter. Ze vinden het onaanvaardbaar dat de overheid zelf een oordeel zou moeten vellen over haar eigen rol in het drama en vervolgens zelf bepaalt of en hoe de veteranen worden gecompenseerd.

Defensie reageert niet inhoudelijk op de stap van de veteranen.