Nieuws/Buitenland
400444
Buitenland

Nieuw huis voor 500 olifanten in Afrika

Olifanten Malawi

Olifanten Malawi

NKHOTAKOTA - Voor 500 olifanten in het Afrikaanse Malawi zit er een megaverhuizing aan te komen. Niet eerder werden zoveel olifanten in een keer verplaatst. De operatie vindt plaats in juli en augustus en wordt gefinancierd met Nederlands geld. De verhuizing van de olifantenfamilies vindt plaats omdat het huidige reservaat overbevolkt is.

Olifanten Malawi

Olifanten Malawi

Volgens CCTV Africa wordt een eerste groep van 250 olifanten naar een leeg gestroopt wildlife park zo’n 400 kilometer verderop verhuisd. De megaverhuizing kost 1,6 miljoen euro en wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij. De olifanten verhuizen dan van het overbevolkte National Park Liwonde naar het leeg gestroopte Nkhotakota Wildlife reservaat.

Verdoofd

De olifantjes worden voor de verhuizing verdoofd vanuit een helikopter, waarna ze op vrachtwagen worden getakeld. De beesten blijven lichtjes bij kennis. Ook blijven de families bij elkaar om de stress te beperken, melden internationale media.

In 2017 verhuizen nog eens 250 olifanten, maar dan van het Majete Wildlife reservaat naar het Nkhotakota park.

Olifantenpopulatie

In totaal heeft de Postcodeloterij 2,6 miljoen uitgetrokken voor 2016. Het doel is samen met African Parks Network de olifantenpopulatie op peil te houden. In totaal beheert de African Parks 225.000 hectare en zorgt zij dat de parken beter worden beheerd en beschermd.

De populatie in Malawi is de afgelopen twintig jaar door met name stroperij met de helft afgenomen van 4000 naar 2000 olifanten. Afrika heeft in totaal nog zo’n 470.000 olifanten. Om de olifantenfamilies te beschermen krijgt het Nkhotakota reservaat van 16.000 hectare een omheining. Ook wil de lokale bevolking in de buurt van de parken helpen de dieren te beschermen.