Nieuws
400478
Nieuws

Tientallen bedrijven ontsnapt aan mailfraude

APELDOORN - Snel optreden van de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), de banken en de Fraudehelpdesk heeft enkele tientallen Nederlandse bedrijven behoed voor zogenoemde CEO-fraude. Dat lukte na een tip dat er tientallen fraudemails naar bedrijven waren gestuurd, meldt de Fraudehelpdesk.

Bij CEO-fraude sturen criminelen uit naam van de directeur van een bedrijf (CEO) een mail aan een financieel leidinggevende van een ander bedrijf met de vraag of er met spoed een rekening kan worden betaald. Het gaat meestal om flinke bedragen en valse rekeningen.

De mails worden verstuurd vanaf een domeinnaam die sterk lijkt op die van legitieme bedrijven. Ze zijn erg geloofwaardig, aldus de Fraudehelpdesk.

Een groot aantal ondernemingen had de mails herkend als frauduleus, maar volgens de politie hadden enkele bedrijven al betalingen klaarstaan. Die konden nog worden geannuleerd.

"Het is belangrijk dat bedrijven alert blijven, want de fraudemails zijn nog steeds in omloop", benadrukt de Fraudehelpdesk.