Nieuws/Binnenland
400670
Binnenland

Oud VARA-voorzitter voor tuchtrechter

Amsterdam - Klokkenluider Ad Bos, die in 2001 een grote bouwfraude aan het licht bracht, heeft zélf aangedrongen om een deel van de schadevergoeding die hij kreeg van de Nederlandse staat af te staan aan zijn advocaat Cees Korvinus.

Dat beweerde de raadsman van de advocaat en voormalig VARA-voorzitter Korvinus (66) vandaag bij de raad van discipline. „Bos stelde voor om tien procent aan mijn cliënt te betalen”, vertelde advocaat Arjen Paardekooper aan de tuchtrechter voor de advocatuur. Bos kreeg de vergoeding omdat hij jarenlang als verdachte was aangemerkt in de zaak die hij zelf aan de kaak stelde.

Gedragsregels

De niet op de zitting aanwezige Korvinus was voor de tuchtrechter gesleept door de Amsterdamse deken van advocaten. Die was begin dit jaar getipt dat Korvinus in 2009, in strijd met de gedragsregels, een deel van Bos’ schadevergoeding van 1,7 miljoen euro had opgeëist, op basis van no cure no pay. Op dat moment zat klokkenluider Bos financieel volledig aan de grond, woonde noodgedwongen in een camper, en kon hij zich dus lastig tegen dit betalingsvoorstel verzetten. Het gerucht gaat bovendien dat Korvinus op dat moment, in tegenstelling tot Bos zelf, wist van de aanstaande miljoenenbetaling. Makkelijk verdiend dus.

Deken Pieter van Regteren Altena noemde het argument van Korvinus’ advocaat dat Bos de regeling zelf voorstelde „volstrekt irrelevant. Al smeekt de cliënt om een dergelijke betaling. Het mag niet”. De deken noemde het bovendien ’mysterieus’ dat Korvinus geen enkele urenregistratie had bijgehouden van de werkzaamheden voor Bos.

De raad van discipline doet begin september uitspraak.