Nieuws
400740
Nieuws

Protocol voor bankzaken vermiste personen

De rekeningen blijven binnenkomen.

De rekeningen blijven binnenkomen.

Amsterdam - De Nederlandse Vereniging van Banken en Slachtofferhulp Nederland willen het voor mensen van wie een dierbare vermist is makkelijker maken de bankzaken over te nemen.

De rekeningen blijven binnenkomen.

De rekeningen blijven binnenkomen.

De twee organisaties maakten dinsdag een protocol bekend dat het eenvoudiger moet maken om problemen op te lossen zoals het niet meer kunnen betalen van de hypotheek vanwege het wegvallen van inkomen.

Achterblijvers van vermiste personen kunnen pas na één tot vijf jaar bij de rechter terecht voor een verklaring van rechtsvermoeden van overlijden. Tot die tijd maken ze geen aanspraaak op een overlijdensverzekering of een nabestaandenpensioen, terwijl het inkomen wel wegvalt.

In het protocol is afgesproken dat Slachtofferhulp Nederland de achterblijvers in contact brengt met de juiste bankafdeling. De banken op hun beurt beloven maatwerk en waar nodig coulance. Zo moet een achterblijver kunnen rekenen op een tijdelijke stop van de hypotheekaflossing of kosteloos financieel advies.

De gang naar de kantonrechter blijft bij vermissing nog altijd nodig. Die moet namelijk een bewindvoerder aanwijzen die namens de vermiste kan handelen. Zelfs partners en directe familieleden kunnen zonder maar moeilijk bij het geld van de vermiste.