Nieuws/Binnenland
400761
Binnenland

Buitenlander als 'tijdelijk ingezetene' mag

DEN HAAG /TILBURG - Tilburg mag buitenlandse bezoekers van festivals aanmerken als 'tijdelijk ingezetenen' van de stad. Zo kunnen ook zij naar een coffeeshop. Je moet Nederlands ingezetene zijn om in een coffeeshop de daar geboden geestverruimende waar te genieten. Die regel is ingevoerd om overlast door drugstoerisme uit het buitenland te bestrijden.

De burgemeester van Tilburg heeft ingestemd met het voorstel van de gemeenteraad om buitenlandse festivalgangers 'tijdelijk ingezetenen' te maken. Het kan ook, aldus staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff dinsdag in de Tweede Kamer. Er mag namelijk 'lokaal maatwerk' worden toegepast.

Madeleine van Toorenburg van het CDA had aan de bel getrokken: ,,Het moet niet gekker worden: een festivalticket wordt een vrijbrief om naar hartelust drugs te gebruiken.'' Maar volgens Dijkhoff maakt zij ,,de wereld zwart-witter dan die is.''

De Tilburgse aanpak een manier van ,,invulling geven'' aan dat lokale maatwerk. ,,Ik ben wel blij dat het zeer beperkt gebeurt'', aldus Dijkhoff.