Nieuws/Buitenland
400767
Buitenland

UKIP: ’Oorlog gewonnen, nu vrede met EU’

Farage: ’Nu lacht EU niet meer’

UKIP-leider Nigel Farage met EC-president Jean-Claude Juncker.

UKIP-leider Nigel Farage met EC-president Jean-Claude Juncker.

BRUSSEL - De rechtse populist Nigel Farage van de UKIP (United Kingdom Independend Party) heeft dinsdag betoogd dat Groot-Brittannië een goede vriend en handelspartner van Europa wil blijven, ook na het verlaten van de Europese Unie. ,,We hebben de oorlog gewonnen, nu moeten we de vrede winnen'', zei Farage dinsdag in Brussel. Farage wil snel maar op vriendschappelijke voet het vertrek van zijn land uit de EU regelen.

UKIP-leider Nigel Farage met EC-president Jean-Claude Juncker.

UKIP-leider Nigel Farage met EC-president Jean-Claude Juncker.

De UKIP heeft één zetel in het Britse parlement, maar Farage, lid van het Europees Parlement, was een drijvende kracht achter het referendum van afgelopen donderdag. Daarin stemde 52 procent voor vertrek uit de EU (Brexit).

Uitgejoeld

Farage zei dat hij na zeventien jaar gelijk heeft gekregen. ,,Nu lachen jullie niet meer'', hield hij het parlement voor. Hij werd na zijn toespraak - waarin hij EU-parlementariërs wegzette als nietsnutten - uitgejoeld. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie noemde hem een leugenaar, wijzend op de argumenten die Farage in de campagne had gebruikt. Eerder op de ochtend had Juncker hem nog een zoen op de wang gegeven.

Het referendum is niet bindend, maar de Conservatieve premier David Cameron heeft beloofd te doen alsof het dat wel is. Hij bood als voorstander van EU-lidmaatschap vrijdag zijn ontslag aan. De Brexit-aanhang doet alsof het land al definitief uit de EU is gestapt, maar de meeste politici manen tot voorzichtigheid.

Nieuwe leider

Camerons partij wil voor het einde van de zomer een nieuwe leider kiezen, die dan ook de onderhandelingen over de Brexit moet voeren. Britse media wijzen ook op de mogelijkheid dat er dit jaar vervroegde verkiezingen komen.

Een grote meerderheid van de huidige Britse Tweede Kamer is tegenstander van het opzeggen van het EU-lidmaatschap. Dat kan de Brexit blokkeren, bijvoorbeeld als een meerderheid van het parlement niet instemt met het afschaffen van de wet uit 1972 waarmee het land lid van de Europese Economische Gemeenschap werd. Dat zou vooraf moeten gaan aan de formele opzegging door Londen op basis van artikel 50 uit het EU-verdrag van Lissabon.

Nigel Farrage is an utter embarrassment https://t.co/QUorCiZ81D I am so ashamed.— ben smith (@gingeniousben) June 28, 2016