Nieuws/Binnenland
400778
Binnenland

EU-president Tusk wil ook kalmte richting Britten

Rutte gunt Britten tijd voor Brexit

BRUSSEL - Premier Rutte vindt dat de Britten nu even de tijd moeten krijgen intern orde op zaken te stellen, dus hij wil niet dat ze meteen artikel 50 moeten inroepen waarna de onderhandelingsklok gaat lopen. “De Britten liggen politiek, monetair en economisch op de grond, het kost even tijd om weer grip op het proces te krijgen. Dit is tenslotte onbekend terrein voor iedereen,” aldus Rutte vanmiddag bij binnenkomst op de Europese top.

Naar het zich nu laat aanzien komen de regeringsleiders in september opnieuw bijeen, waardoor de Britten dus de zomer zouden kunnen gebruiken om zich voor te bereiden op het indienen van hun ‘ontslag’ in Brussel.

Vanavond gaan de regeringsleiders met de Britse premier Cameron praten.

Rutte vindt niet dat het Nederlandse EU-voorzitterschap iets te verwijten valt. “Wij hebben geen invloed gehad op het proces in het Verenigd Koninkrijk.” Hij is in elk geval niet van plan om Cameron nu de oren te gaan wassen. “Dat heeft geen zin, we moetend proberen tot zo goed mogelijke afspraken te komen over de Brexit. Het Nederlandse belang, economisch en dat van de Nederlandse bedrijven die actief zijn in het VK, staat nu bij mij op positie 1, 2 en 3,” aldus de premier.

EU-president Donald Tusk

Ook EU-president Tusk wil de Britten niet teveel opjagen. „We moeten geduldig zijn en de Britten wat tijd gunnen voordat ze formeel aangeven dat ze de Europese Unie gaan verlaten”, gaf hij dinsdag in Brussel te kennen voorafgaand aan de EU-top van regeringsleiders en staatshoofden over de Brexit.

Tusk zei de stem van het Britse volk te respecteren, maar wees op de regels in het Europese Verdrag. Hierin staat dat er pas onderhandeld kan worden over de uittredingsvoorwaarden als een land formeel heeft laten weten uit de EU te stappen. ,,Dat is de enige legale weg. De EU is er klaar voor om het proces vandaag al te beginnen. Overigens zonder enthousiasme, want dit is niet ons gewenste scenario.’’