Nieuws/Binnenland
400783
Binnenland

Ombudsman onderzoekt klacht Veterans

DEN HAAG - Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen begint een onderzoek of motorclub Veterans MC onterecht wordt geschaard onder de volgens de overheid ,,criminele motorclubs''. Onlangs diende Veterans een klacht bij de ombudsman in tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De club ageert al sinds 2012 tegen uitlatingen van politie en justitie dat de Veterans zouden behoren tot de zogenoemde OMG’s (Outlaw Motorcycle Gang). Daarmee beschadigen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie de club onterecht, meent hun advocaat Michael Ruperti. De Veterans ontkennen dat ze iets te maken hebben met criminele activiteiten.

Een woordvoerster van de ombudsman bevestigt dat de klacht wordt onderzocht. Ze wijst erop dat het ministerie van Veiligheid en Justitie zelf een klacht van de motorclub 'ongegrond' heeft verklaard. Dat gebeurde omdat volgens het departement uit informatie van de politie bleek dat bijna tweederde van de leden van de club voor een (gewelds)misdrijf is veroordeeld.

Informatie van Defensie weerspreekt dit, aldus de ombudsman. Uit hun onderzoek via de politie en de marechaussee blijkt dat militairen die lid zijn van motorclubs geen strafblad hebben. Een groot deel van de Veterans dient nog in het leger en dat kan niet als ze criminele antecedenten hebben.

De ombudsman gaat opheldering vragen ,,over de ogenschijnlijk tegenstrijdige informatie van de overheid''.