Nieuws/Buitenland
400804
Buitenland

Britten gebasht in Euro Parlement

BRUSSEL - Eindelijk vuurwerk in het Europarlement, het debat over de Brexit zorgde vanmorgen voor felle uitvallen over en weer. ‘Waarom zit u hier eigenlijk nog?’, beet commissievoorzitter Juncker de Britse anti-Europapoliticus Nigel Farage toe. Die wordt met zijn UKIP-partij gezien als de drijvende kracht achter de ‘nee’-stemmers.

Juncker drong ook aan op snelle en open onderhandelingen over een vertrek. “Geheime onderhandelingen heb ik verboden, het is er in of er uit. Onze Britse vrienden hebben hun wil bekendgemaakt, die democratische wens moet worden gerespecteerd.” Meteen kreeg Juncker applaus van Farage. Een zichtbaar geïrriteerde Juncker sneerde daarop: “Dit is de laatste keer dat u voor mij applaudisseert. Ik ben verbaasd dat u hier nog zit, u wilde er uit en het Britse volk heeft gestemd. Waarom bent u hier?”

Juncker heeft zijn commissarissen verboden om op eigen houtje geheime gesprekken met Londen aan te gaan over de voorwaarden van de Brexit. “Het VK moet zeggen wat het wil, het is in of uit, geen schaduwtoneel.”

Ondertussen waarschuwde bondskanselier Merkel de Britten in de Bondsdag, ze mogen niet de kersen van de taart eten, oftewel de prettige dingen naar zich toe halen en de bijdrages vergeten.

’Angst en toxische klimaat’

In het Europarlement kregen de parlementariërs geen genoeg van het ‘bashen’ van de Brixeteers.

De Belgische oud-premier Verhofstadt, leider van de liberale fractie zei: „Niet de keuze van de Britten is schokkend, wel de angst en het toxische klimaat dat is gecreëerd.” Opnieuw kwam Farage zo in het vizier: „Zijn posters van migranten: nazipropaganda. Ik had nooit gedacht dat iemand uit het Parlement hier dat zou doen”, sneerde Verhofstadt over de campagne die de Britse politicus heeft gevoerd.

Geen vechtscheiding met ’Britten’

Overigens vindt de liberale Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen dat het nu ook weer geen’vechtscheiding’ moet worden met de Britten. “Ze moeten enige tijd krijgen om orde op zaken te stellen.”

Verhofstadt wees ook fijntjes op de verdeeldheid binnen het Verenigd Koninkrijk zelf. „Boris Jonhson premier van het VK. Of moet ik zeggen van het koninkrijk van Engeland en Wales?”, wat een lachje op de mond toverde van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid van de EU.

Juncker ontkende overigens dat hij ‘moe of ziek’ is, wat de Duitse kranten de laatste tijd met regelmaat schrijven. “Ik zal tot mijn laatste ademtocht Europa verdedigen.”