Nieuws/Buitenland
400826
Buitenland

Man gooit water naar olympische vlam

Maracaju - De tocht van de olympische vlam door Brazilië voorafgaand aan de Spelen in Rio de Janeiro is opnieuw in opspraak geraakt. Deze keer probeerde een toeschouwer de vlam te doven door er een emmer water over uit te gooien.

Dat mislukte echter. Alleen de drager van de vlam en beveiligingsagenten werden nat. De 27-jarige dader kon later in zijn huis worden opgepakt. Hij verklaarde dat hij tot zijn daad was aangezet door zijn vrienden. Het is onduidelijk of hij een politiek motief had.

Op Facebook kondigde Marcelino Mateus Silva Proença zijn daad al aan. Vorige week plaatste hij een foto van een man met een emmer met de tekst: „Wachten tot de vlam langskomt.” Ook plaatste hij een afbeelding van tekenfilmfiguur He-Man met een fakkel met de tekst: „Ik heb de fakkel, maar ik heb geen opleiding, gezondheid, veiligheid of kwaliteit van leven...”

Proença is inmiddels op borgtocht vrij. Als hij veroordeeld wordt voor moedwillige vernieling hangt hem een straf van tussen de zes maanden en drie jaar boven het hoofd, meldt CNN. Het is nog niet duidelijk wanneer hij voor de rechter verschijnt.

Ondertussen lijkt Proença te genieten van zijn plotselinge bekendheid. Op Facebook deelt hij nieuwsberichten en zelfs een video van zijn arrestatie en ook plaatste hij een selfie om te laten weten dat het goed met hem ging.

Vorige week werd een jaguar gedood nadat die bij een ceremonie met de olympische vlam was gebruikt. Het dier ontsnapte na een fotosessie aan haar verzorgers en viel een soldaat aan. Omdat verdovingspijltjes niet werkten werd het dier doodgeschoten.