Nieuws/Buitenland
400859
Buitenland

Nieuw-Zeeland pikt wangedrag diplomaat niet

SEOUL - Nieuw-Zeeland heeft de diplomatieke onschendbaarheid van een gezant in Zuid-Korea ingetrokken omdat deze zich zou hebben misdragen. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap werd de onschendbaarheid in een brief van de ambassade van Nieuw-Zeeland in Seoul geschrapt.

Dat gebeurde nadat de diplomaat betrokken was geweest bij een incident in een bar in het Zuid-Koreaanse district Yongsan. Om de arrestatie te voorkomen van twee Nieuw-Zeelandse zakenlieden zou de man politiemensen hebben geduwd en tegen hun patrouillewagen hebben geschopt.

Volgens Korea Times zou er ook een barvrouw zijn gemolesteerd in Itaewon. De mannen werden in eerste instantie meegenomen naar het politiebureau, maar door zijn diplomatieke onschendbaarheid werd de gezant vrijgelaten.

De ambassade kondigde aan volledig te willen meewerken met het onderzoek. De minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland verklaarde voor de radio in zijn land dat de regering verwacht dat diplomaten zich goed gedragen en zich ,,aan onze wetten houden”.