Nieuws
400884
Nieuws

Nederlanders delen koffer

Nederlanders delen steeds vaker hun koffers als ze samen een vliegreis maken. Dit om extra kosten van ruimbagage zoveel mogelijk te beperken, nu die tarieven de pan uit rijzen.

Gemiddeld vliegt de Nederlander met 0,7 ingecheckte koffer, dat is het laagste in heel Europa, blijkt uit internationaal onderzoek van Taxi2Airport die 12.000 ritten in 28 landen analyseerde.

Het gemiddelde in Europa is 1,2 koffer per persoon. Opmerkelijk is dat binnen Nederland Limburgers en Brabanders met 1,1 koffer duidelijk boven de rest van het land uitsteken. De Friezen zijn het zuinigst met 0,5 koffer.

Koplopers

Koplopers op de ranglijst van bagage zijn Russen en Arabieren, die in het vliegtuig gemiddeld 2,7 en 3 koffers per persoon meenemen. Ook Oost-Europese landen zitten boven het gemiddelde.

,,Budgetmaatschappijen zorgen in West-Europa voor lage ticketprijzen, die gecompenseerd worden met betalingen voor koffers, stoelreserveringen en andere diensten. Maar daar is wel een groeiende weerstand tegen”, aldus de onderzoekers.

Veel prijsvechters verhogen de bagagetarieven stilzwijgend. Deze zomer zijn de bijkomende kosten van koffers vanaf Nederlandse luchthavens met 20-25% gestegen. Meer luchtreizigers voelen zich volgens consumentenorganisaties door die prijsopdrijving misleid.

Schande

„Passagiers zijn zich daarvan niet altijd bewust. Op die manier kan het ticket wel goedkoop ogen, maar in werkelijkheid is men na de boeking stukken duurder uit. Dat is een toenemende ergernis, vooral als de all-in prijzen niet duidelijk worden gecommuniceerd”, aldus de Consumentenbond.

Ook consumentenprogramma Kassa deed onderzoek en spreekt schande van de meerkosten. „De prijsverschillen voor koffers zijn ook groot. Dat kan voor een gezin van vier personen op vliegvakantie zomaar 300 euro schelen.”