Nieuws/Binnenland
400895
Binnenland

Meer steun melk- en varkenssector in aantocht

LUXEMBURG - Omdat eerdere steun voor zuivelproducenten en varkensboeren niet het gewenste effect heeft gehad, komt de Europese Commissie volgende maand met een nieuw hulppakket voor de agrarische sector. De EU-lidstaten zijn het erover eens dat dit nodig is, zei staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) maandag na overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg.

De prijzen gaan weliswaar weer langzaam omhoog, maar de boeren in veel Europese landen hebben het nog altijd erg moeilijk, zei Van Dam, die vindt dat de zuivel- en varkensvleessector anders moet gaan werken. Hij wees erop dat ook de groente- en fruitbranche het moeilijk heeft.

EU-commissaris van Landbouw Phil Hogan presenteert het nieuwe steunpakket in juli. Dat wordt betaald uit het gewone EU-budget, maar mogelijk wordt ook het crisisreservefonds aangesproken.

Vorig jaar september werd al 500âÇëmiljoen euro aan Europese steun vrijgemaakt, en drie maanden geleden kregen lidstaten meer vrijheid om hun melk- en varkensboeren te helpen.