Nieuws/Binnenland
400899
Binnenland

'Omgekomen echtpaar stierf door vis'

Jeroen en Michou

Jeroen en Michou

La Romana - De dood van de pasgetrouwde Jeroen en Michou Venema op de Dominicaanse Republiek lijkt volgens lokale artsen veroorzaakt door vergiftiging met ciguatoxine, na het eten van verkeerde vis.

Jeroen en Michou

Jeroen en Michou

Dat zeggen de twee artsen die het Voorburgse stel op zondag 12 juni in de kliniek Canela in La Romana persoonlijk hebben behandeld tegen deze krant. Jeroen en Michou waren op huwelijksreis naar de Cariben, maar werden ziek na een dagexcursie naar het bounty-eiland Saona. Na een nacht hevig braken verloor het stel de volgende ochtend, elf dagen na hun bruiloft, het leven.

,,We hebben veel ervaring met vergiftiging en zelfmoord door bijvoorbeeld landbouwgif in deze regio’’, zegt dokter Cesar Leon, bijgestaan door dokter Francisco Hernandez. ,,Dan zijn je pupillen klein en trillen je spieren oncontroleerbaar. Daarvan was bij het echtpaar totaal geen sprake. Er is ook niets gevonden dat lijkt op zelfmoord of drugs.’’

Speculaties

Sinds de tragische dood van het jonge bruidspaar doen op sociale media in Nederland tal van speculaties de ronde. Ook doordat de familie het voorlopige autopsierapport van het forensisch instituut in Santo Domingo niet openbaart. Uit de waarneming van de dokteren lijkt het echter uiterst onwaarschijnlijk dat het echtpaar gezamenlijk, of één van hen tweeën, een einde aan hun leven zou hebben willen maken.

,,Ik kan bijna niet adem halen’’, klaagde Jeroen op het moment dat hij zondagochtend op de intensive care werd gebracht. Zijn bruid was op dat moment, in de ambulance naar de kliniek, reeds overleden. Leon: ,,Het hele beeld leek op een sterke vergiftiging met ciguatoxine uit besmette vis. Als je er snel genoeg bij bent, binnen een uur of vier, dan is dat nog te behandelen met het medicijn Manitol. Maar ook bij meneer Venema tastte het gif de long- en hartfunctie al aan. Hij was niet meer te redden.’’

Binnen zes weken moet een diepgaande toxicologische studie de definitieve uitslag over de boosdoener geven.