Nieuws
401176
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Klachten na sterilisatie met Essure-methode: 'Ik trok het niet meer'

In Nederland zijn ongeveer 30.000 vrouwen gesteriliseerd met de Essure-methode, waarbij een veertje in de eileiders wordt geplaatst. Een aantal van hen kreeg aanhoudende klachten als verlies van spierkracht, bloedingen en vermoeidheid. Inmiddels hebben duizenden vrouwen zich bij besloten Facebook-groepen gemeld om hun klachten te delen en zijn er 120 gynaecologen opgeleid om Essure te verwijderen. Ook Wendy Schaap en Desiree Nusink lieten Essure verwijderen. "Daags na de operatie is de pijn in mijn handen en benen weg."

Desiree Nusink (45): "Drie jaar geleden heb ik Essure laten plaatsen, omdat het een eenvoudige ingreep was. Binnen een paar minuten waren ze klaar. Omdat ik ook een nierziekte heb, heb ik de klachten die ik daarna kreeg niet direct gelinkt aan Essure."

"Jarenlang was ik bezig mijn leven terug te krijgen. Telkens werd ik door huisarts en andere specialisten doorverwezen naar mijn endocrinoloog. Daar 'zeurde' ik dat ik zo graag weer de oude zou worden. Ik heb verschillende opnames gehad om mijn niermedicatie goed in te stellen, maar bleef mijn klachten houden." Lees verder op VROUW.nl.