Nieuws/Buitenland
401294
Buitenland

Duizenden eisen sluiting kerncentrale Tihange

De kernreactor van Tihange

De kernreactor van Tihange

AKEN - Ongeveer vierduizend mensen hebben zondag in Aken gedemonstreerd voor sluiting van de kerncentrale in het Belgische Tihange. Met gele paraplu's, voorzien van het nucleaire logo, maakten de betogers duidelijk dat schuilen voor hen onmogelijk is als het ooit misgaat in Tihange, dat niet alleen dichtbij Aken ligt, maar ook slechts zo'n 40 kilometer van Maastricht.

De kernreactor van Tihange

De kernreactor van Tihange

De demonstratie was georganiseerd door de Groenen. Tegenstanders van de kerncentrale zijn zeer bezorgd over defecten, haarscheurtjes in een van de reactoren en diverse incidenten, waaronder een brand in een niet-nucleair deel van de centrale. De Belgische regering wil de centrale echter nog jaren openhouden, totdat het land in 2025 de kernenergie afzweert.

Uit onderzoek bleek vorig jaar nog dat de scheurtjes in Tihange 2 niet groter worden. Betrokken experts oordeelden dat de centrale veilig is, maar de regio is er bepaald niet gerust op. De gemeenten Maastricht en Aken hopen via de Belgische rechter sluiting af te dwingen.