Nieuws/Buitenland
401304
Buitenland

Snowden kritisch over ’Big Brother’ Rusland

Edward Snowden

Edward Snowden

MOSKOU - Na zijn onthullingen over Amerikaanse en Britse afluisterpraktijken, mengt klokkenluider Edward Snowden zich nu in het privacydebat in Rusland. Het parlement van zijn tijdelijke thuisland heeft een nieuwe ,,Big Brother-wet” aangenomen die ,,alle Russen geld en vrijheid gaat kosten, zonder de veiligheid te vergroten”, schreef hij op Twitter.

Edward Snowden

Edward Snowden

Wat ICT-expert Snowden betreft wordt de wet niet ondertekend. Daarmee doet hij een indirect beroep op president Vladimir Poetin, die de wet zou kunnen tegenhouden. Om terrorisme tegen te gaan wil Rusland onder meer telecombedrijven dwingen om gegevens langer op te slaan voor opsporingsdoeleinden.

Edward Snowden kreeg in 2014 tijdelijk asiel in Rusland, omdat hij in de VS wordt gezocht voor het openbaar maken van staatsgeheimen. Hij mag er drie jaar blijven. Eigenlijk had hij naar Zuid-Amerika gewild, maar daar kon hij niet komen doordat de Amerikaanse autoriteiten zijn paspoort introkken. Waar hij volgend jaar naartoe zal gaan, is nog onbekend.