Nieuws/Buitenland
401432
Buitenland

'Oost-Europeanen niet meer welkom in GB’

Belgische bouwsector vreest invasie

BRUSSEL - De Belgische bouwwerkgevers vrezen nu al een invasie van goedkope Oost-Europeanen die nu nog in het Verenigd Koninkrijk werken. Dit naar aanleiding van de ‘Brexit’.

In Groot-Brittannië zijn momenteel zo'n 800.000 Polen, Roemenen en Bulgaren aan het werk. Als ze daar in de toekomst niet meer welkom zouden zijn door de Brexit, dan is de kans groot dat een deel van hen naar ons land zal komen, waarschuwt Mark Dillen van de Confederatie Bouw. “België heeft namelijk het hoogste percentage aan gedetacheerde werknemers. De flexibiliteit is bij ons blijkbaar nog iets groter dan bij onze buurlanden."

Gedetacheerde werknemers komen vanuit Oost-Europa hier werken. Zij moeten voldoen aan de loonvoorwaarden van België of Nederland en betalen de sociale zekerheid in hun thuisland. Probleem is dat die sociale zekerheid een stuk lager is. Bovendien is er heel weinig controle", schetst Dillen de situatie. "Wij hebben nu al een kwart van de tewerkstelling verloren aan die buitenlandse bedrijven. Wij vrezen nog meer banenverlies door de Britse exit", vreest Dillen.