Nieuws/Binnenland
401463
Binnenland

Buren aan het woord over liquidatie Wout Sabee

Dode De Meern was ’kwestie van tijd’

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie vreesde eerder dit jaar al voor het leven van de 70-jarige Wout Sabee, die vrijdag op klaarlichte dag in de Utrechtse wijk De Meern werd omgebracht.

Justitie waarschuwde de ras Utrechter dat hij mogelijk gevaar liep. Er werd beveiliging aangeboden, maar daar wilde Sabee geen gebruik van maken.

Ook voor de omwonenden komt de gewelddadige moord niet als een verrassing. ,,Twee jaar gelden overleefde hij ternauwernood een kogelregen. Het was een kwestie van tijd totdat iemand hem opnieuw te grazen zou nemen”, verzucht een overbuurman.

Het zonnetje scheen gisterochtend volop en volgens getuigen stond Sabee, die z’n vermogen verdiende in de drugswereld, de hegjes te snoeien. Een hond liep vrolijk in het rond. Maar even voor het middaguur maakte meerdere doffe knallen een einde aan dit ogenschijnlijk zorgeloze tafereel.

Reanimatie haalde niets uit

Een donkere jongen met bivakmuts is volgens de politie het erf opgelopen en heeft meerdere dodelijke schoten gelost. Sabee vrouw Catharina stormde naar buiten en schreeuwde moord en brand. Volgens een getuige heeft ook zijn dochter moeten toezien hoe reanimatie niets uithaalde. De schutter zou bij een ander in een grijze auto zijn gestapt. Van het duo ontbreekt ieder spoor.

Op het moment van de gewelddadige moord zat overbuurman Remco op de bank. Hij hoorde meerdere knallen. ,,Ik dacht aan vuurwerk.” Het gegil van een vrouw lokt hem naar het raam. ,,Er werd nog een keer geschoten, drie keer achter elkaar”, vertelt hij. ,,Vervolgens zag ik een donkere jongen met een geweer in zijn hand de straat uitrennen. Een grijze Audi stond met ronkende motor te wachten.”

Net klaar met revalideren

Opvallend genoeg was hij twee jaar geleden ook getuige van de eerste liquidatiepoging. Hij zag van dichtbij hoe Utrechters Wilco B. en Henry J., Sabee voor zijn huis klem reden en zijn auto met kogels doorzeefden. Hij overleefde de aanslag. Volgens buren was hij net klaar met een intensieve revalidatieperiode.

Het is de tweede moord in een kleine week tijd in Utrecht. Woensdag werd in Overvecht de 45-jarige Ranko S. geliquideerd. Hij was getuige in de zogenoemde 26koper-zaak, waarin acht mannen terecht staan voor liquidaties, drugs- en wapenhandel.