Nieuws/Binnenland
401598
Binnenland

Rutte merkt irritatie rond regels Brussel

’Nexit is slecht voor economie’

BRUSSEL - Premier Rutte vindt het absoluut geen goed idee om in Nederland een Nexit-referendum te gaan houden. „Dat is slecht voor de stabiliteit en de economie. Het zou zeer slecht zijn om met zoiets te beginnen op een moment van economisch herstel’’ , aldus Rutte na afloop van een onderhoud met commissie-voorzitter Juncker, EU-president Tusk en EP-voorzitter Schulz.

Ze bespraken de situatie na het Britse referendum.

„Het is nu zaak om met de Britten tot overeenkomst te komen over een moment om te beginnen met onderhandelen over de boedelscheiding, dat moet niet te lang duren, dat schept onzekerheid.”

„Verder ga ik me inzetten voor het Nederlandse belang, onze economie en onze belangen in het VK moeten er zo goed mogelijk uitkomen, dat is punt één in de onderhandelingen die nu worden gevoerd. Die kunnen wel langer duren dan twee jaar, voorlopig verandert er dus niets.” Hoe zorgvuldiger we die ontvlechting doen, des te meer kans is er op een goede – zij het andere - relatie als het VK weer op eigen benen staat.

Volgens Rutte is de boodschap van de kiezer wel overgekomen. „Het laatste wat we nu moeten doen is verder het pad opgaan van meer integratie. Ik merk zelf ook dat steeds meer regeltjes uit Brussel de mensen irriteren. Veiligheid, banen, versterking van de interne markt en simplificatie, dat wil de burger van de EU en daar moeten we ons op concentreren. De rest is ballast, meer integratie moet geen doel op zich meer zijn. Mensen prikken door het Europa van de lege woorden heen.”