Nieuws/Buitenland
401664
Buitenland

EU maant Cameron tot haast

Juncker wil snel een uittredingsbrief van de Britten zien.

Juncker wil snel een uittredingsbrief van de Britten zien.

BRUSSEL - De EU wil dat de Britse premier Cameron zo snel mogelijk met zijn uittredingsbrief komt. Na ontvangst van die brief gaat de klok lopen en hebben de Britten nog twee jaar de tijd om te onderhandelen over de boedelscheiding. Cameron wilde dat een nieuwe premier dat eind september zou doen.

Juncker wil snel een uittredingsbrief van de Britten zien.

Juncker wil snel een uittredingsbrief van de Britten zien.

De harde houding van de EU wijst er op dat de liefde bekoeld is, de Britten wordt weinig clementie meer gegund. Zo gauw ze officieel een beroep doen op artikel 50, kan Cameron ook op de gang gaan wachten in het beraad van Europese regeringsleiders.

De Europese Unie verwacht dat de Britse premier David Cameron ,,zo snel mogelijk” artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeert waardoor de onderhandelingen over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU kunnen beginnen.

Cameron zei eerder op de dag dat hij dat een taak vindt voor zijn opvolger, die pas na de zomer aantreedt. Partijgenoot en boegbeeld van de Brexitcampagne, Boris Johnson, zei vrijdag ook geen haast te hebben met de onderhandelingen over vertrek uit de EU.

’Pijnlijk’

De Europese leiders willen echter niet lang wachten en beseffen dat het vertrekbesluit een ,,pijnlijk proces” is voor de Britten. ,,Maar elk uitstel zou de onzekerheid onnodig verlengen. We hebben regels om hier op een ordentelijke manier mee om te gaan.”

Nadat artikel 50 van kracht is geworden, moet de uittreding volgens het verdrag in twee jaar worden afgerond. Het Verenigd Koninkrijk wil de onderhandelingen mogelijk rekken om de gevolgen beter te kunnen opvangen.

,,,Wij staan klaar om de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de vertrekvoorwaarden snel te beginnen”, aldus de vier leiders. ,,Tot die tijd blijft het lid van de EU, met alle rechten en plichten die daarbij horen.”

De EU wil dat de Britten een hechte band blijven onderhouden met de EU. ,,Wij verwachten dat het Verenigd Koninkrijk met voorstellen in deze richting komt.”

Juncker wilde niet ingaan op vragen van journalisten of de Brexit het begin van het einde van de EU is. ,,Dank u”, zei hij, en verliet de persconferentie.