Nieuws/Binnenland
401764010
Binnenland

’Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?’

Arts deelt emotioneel bericht over gewonde jongen (11) door vuurwerk: ’Hand ontploft en oog verwijderd’

Utrecht - Een plastische chirurg heeft een emotioneel bericht gedeeld over haar dienst tijdens de jaarwisseling. Een 11-jarige jongen raakte zwaargewond door vuurwerk en verloor daardoor zowel zijn hand als oog. „Hij houdt een stomp tot zijn pols over.”

Dat schrijft Emma Paes, plastische chirurg in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht en het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, op Linkedin. „Het is 23.00 uur op 31 december 2022, als mijn collega en ik boven de volledig ontplofte hand van een 11 jarig jongetje zitten. We hebben alle mogelijke opties bekeken om iets te kunnen herstellen, maar er blijkt niets anders mogelijk dan de hand met al zijn vingers te amputeren”, aldus Paes. „Zijn rechter oog moet door uitgebreid letsel door de oogarts verwijderd worden.”

Oogziekenhuis Rotterdam sprak zondag over een ’horrornacht’. In het ziekenhuis zouden 24 slachtoffers met oogletsel door vuurwerk zijn binnengebracht. Bij zes mensen is sprake van ernstig letsel en het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Vrolijk nieuwjaar?

Paes omschrijft hoe haar hele team om klokslag 00.00 uur in de operatiekamer geconcentreerd zit te werken. „Iedereen voelt op zijn manier de pijn en het verdriet van dit jongetje en zijn familie. Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?”, aldus de arts.

Het bericht sluit ze af met kritiek op het vuurwerkgebruik in Nederland. Wanneer ze na haar dienst in de parkeergarage loopt, hoort ze knallen en ziet ze de hemel oplichten. „Het lijkt wel oorlog…Kan iemand me kan uitleggen waar we mee bezig zijn in ons land?”

Cobra 6

Ook een jongen van 13 uit Rotterdam is zwaar getroffen door vuurwerk. Hij verloor twee vingers nadat hij vuurwerk dat niet was afgegaan opnieuw afstak. Het ging volgens de politie om een Cobra 6.