Nieuws/Binnenland
402438269
Binnenland

Vechtpartij azc Ter Apel: politie bekogeld met stenen

Het Asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel.

Het Asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel.

Ter Apel - In het asielzoekerscentrum van Ter Apel zijn afgelopen nacht vijf aanhoudingen verricht, nadat verschillende vreemdelingen met elkaar op de vuist zijn gegaan. Toegesnelde agenten werden belaagd met stenen. Door inzet van de mobiele eenheid kon de rust op het opvangcomplex worden hersteld.

Het Asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel.

Het Asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel.

De vechtpartij begon op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), dat tijdelijk wordt gebruikt als noodruimte om de nacht door te brengen. Ongeveer 50 personen verplaatsten zich daarna naar de openbare weg voor de opvanglocatie, waar agenten werden aangevallen door de oproerkraaiers.

„Een deel van deze groep was betrokken bij overlast en verstoring van de openbare orde”, zegt een woordvoerder van de politie. „Collega’s werden onder meer bekogeld met stenen.”

„Door inzet van de mobiele eenheid, ondersteund door collega’s van de noodhulp, is de orde hersteld”, weet de zegsvrouw. „Vijf mensen zijn aangehouden en zitten vast.” De politie kan niets zeggen over de identiteit van de arrestanten, maar weet wel dat twee verdachten zichzelf „niet-levensbedreigend” hebben verwond.

Druk

Sinds deze week is het erg druk in de asielopvang van Ter Apel. Door een landelijk tekort aan asielopvangplekken lukt het nauwelijks om ruimte in het centrum te maken. Dat is nodig omdat in de noordelijke opvanglocatie de asielprocedure kan worden opgestart. Vreemdelingen met een nieuwe asielaanvraag moesten daarom noodgedwongen op stoelen en veldbedden de nacht doorbrengen.

Het tekort wordt veroorzaakt door een hoge instroom van asielmigranten en de komst van de Afghaanse evacués. Daarnaast is er ook een groot tekort aan woningen voor asielmigranten, waardoor deze groep in de asielopvang blijft wonen. Dat zorgt ervoor dat de 30.000 bedden in de reguliere asielopvang allemaal vergeven zijn.