Nieuws/Binnenland
402468
Binnenland

Online gokken: sportbonden vrezen

Den Haag - Sportbonden vrezen dat de inkomsten uit online gokken enorm gaan tegenvallen. Kamerleden willen de regels voor digitale weddenschappen aanscherpen om fraude te voorkomen, maar de sportsector ziet daarmee een bron van inkomsten verdwijnen.

De KNVB en NOC NSF zien niks in de door het CDA voorgestelde aanscherping die een meerderheid in de Kamer kan halen. De christendemocraten willen verbieden dat een kansspelaanbieder een wedstrijd sponsort waar het bedrijf ook weddenschappen voor aanbiedt. Dit zou fraude met wedstrijduitslagen, het zogenoemde match fixing, helpen voorkomen. Een sponsor zou dan immers baat hebben bij een bepaalde uitkomst.

KNVB

Volgens de KNVB betekent dit in de praktijk dat er bij voetbalwedstrijden vrijwel niet gesponsord kan worden door kansspelaanbieders. Dit terwijl de sportsector daar nou juist zo op hoopte, zeker nu de Tweede Kamer eindelijk het voorstel behandelt dat online gokken legaliseert. Daarmee komen er meer legale aanbieders, die op hun beurt klanten zoeken en dus willen sponsoren. „Dat is goed voor de sport”, zegt KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse. „Er wordt nu wekelijks 22 miljoen euro gegokt waar niemand nog iets van ziet. Met die sponsoring komt er een stuk daarvan terug naar de sport.” De KNVB roept de Kamer op om de strenge, voorgestelde regels niet te steunen.

De sportsector en Speel Verantwoord, de branche van online spelaanbieders, zeggen dat zij zich zelf aan strenge regels zullen houden om match fixing te voorkomen. Ze ondertekenen de ’code betrouwbaar spel en sponsoring’ en zeggen dat het CDA-voorstel daarmee overbodig wordt.

Gokverslaving

Deze week spreekt de Kamer eindelijk over de legalisering van het online gokken. De coalitie heeft dit lang voor haar uitgeschoven, maar de partijen zijn het nu eens. In de Tweede Kamer zal de wet het halen met in elk geval steun van de coalitie. Nu er een compromis is over hetzelfde belastingtarief voor on- en offline, is die steun verzekerd.

De Kamer zal nog bakkeleien over aanvullende regels. De PvdA stelt onder meer voor dat er een waarschuwing moet komen bij reclame voor gokken. Kamerlid Mei Li Vos stelt ook voor om een 24-uurs hulplijn voor gokverslaafden te financieren.

Criminelen

De liberalen zien weinig in beide sociaaldemocratische voorstellen dus Vos zal haar andere collega’s moeten overtuigen. De VVD vindt het ook maar niks dat D66 het onmogelijk wil maken op sites van illegale kansspelaanbieders op slot te laten zette onder het mom van ’internetvrijheid’. „Daar zitten soms echt harde criminelen achter. Die moeten we kunnen aanpakken”, zegt Kamerlid Van Wijngaarden.