Nieuws
402538
Nieuws

Brexit zou prijs aan de pomp verhogen

Amsterdam - Als de Britten via het referendum van aanstaande donderdag besluiten de Europese Unie te verlaten, dan leidt dat tot een verhoging van de benzineprijzen, zowel in het eurogebied als in Groot-Brittannië.

Dat voorspelt gezamelijk inkoopbedrijf United Consumers. Volgens het consumentencollectief zal het vertrek van de Britten uit de euro leiden tot een daling van de koers van de euro als het pond ten opzichte van de dollar. Dit betekent dat olie, waarvan de prijs in dollars wordt genoteerd, in de Britse en Europese valuta duurder wordt.

Zowel diesel als benzine als lpg zou door het wisselkoerseffect een paar cent duurder kunnen worden. De invloed van wisselkoers op de prijzen aan de pomp, wordt vaak over het hoofd gezien, zegt United- Consumers-directeur Paul van Selms. „Veel mensen realiseren zich het niet, maar de koers ten opzicht van de dollar heeft direct effect op de prijzen aan de pomp. Die worden daarop dagelijks aangepast.”

Hoe groot de valutaschok zal uitpakken, is op dit moment moeilijk te beoordelen, denkt Van Selms. „het kan zijn dat het risico al in de koers is ingeprijsd. En het kan ook dat de prijs van benzine daalt als de uitslag uitvalt in het voordeel van blijven.”