Nieuws/Binnenland
402672
Binnenland

Signalen van radicalisering in Zoetermeer al lang overduidelijk

Aptroot negeerde ’jihadalarm’

ZOETERMEER - De Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer heeft de gemeenteraad onjuist geïnformeerd over radicalisering in zijn stad. Hoewel in 2013 de eerste jihadstrijders vanuit de stad naar Syrië vertrokken, schreef Aptroot tegen beter weten in dat er geen signalen van radicalisering waren geweest. Dat meldt de NRC dinsdag.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat die signalen er wel degelijk waren. De Zoetermeerse moskee Al-Qibla sloeg herhaaldelijk alarm over radicaliserende jongeren, maar kreeg geen gehoor bij de gemeente. In juli 2012 deed het moskeebestuur aangifte bij de politie nadat een van de leden van mishandeld door een geradicaliseerde jongere.

Oud-Kamerlid Aptroot deed echter alsof er niets aan de hand was in zijn stad. Ook nadat bekend werd dat Nederlandse jongeren als jihadstrijder waren uitgereisd, beweerde hij stellig dat er nooit signalen waren binnengekomen over de radicalisering.

Aptroot besloot volgens NRC niet in te grijpen omdat het volgens hem geen verstoring van de openbare orde was. De policus stelt dat ‘radicalisering’ anno 2016 een andere lading heeft dan in 2012, toen er nog geen jongeren waren afgereisd naar Syrië.