Nieuws/Buitenland
402907
Buitenland

169 stukken uit Tweede Wereldoorlog onder de hamer in München

Hitlers uniformjas voor 275.000 euro geveild

München - Een opmerkelijke veiling heeft zaterdag plaatsgevonden bij veilinghuis Hermann Historica in München. Zo’n 169 veilingstukken uit de Tweede Wereldoorlog gingen onder de hamer, waaronder een uniformjas van Hitler en een röntgenfoto van zijn schedel.

De jas van Hitler leverde 275.000 euro op en de röntgenfoto 21.000 euro. De opkoper van het uniformjasje was een man uit Argentinië, die zijn naam niet bekend wilde maken. De man, rond de veertig jaar, Ralph Lauren poloshirt en pet dragend, kocht in totaal 56 Nazistukken voor 600.000 euro. Het zou niet om een privé-aankoop gaan maar een aanschaf voor een museum. Welk museum, liet hij geheim, meldt de Bild Deutschland.

Onder stukken bevonden zich ook het horloge van nazileider Hermann Göring, dat 42.000 euro opleverde, de gifcapsule met een gebroken flacon van Göring ter waarde van 26.000 euro en het nachthemd en de onderbroek van de leider voor 3000 euro.

De oude stukken uit de tweede wereldoorlog kwamen uit een privécollectie van John K. Lattimer, die in 1992 overleed. Lattimer verzamelde als jongen al voorwerpen van de marine, luchtvaart en de Native Americans. Op latere leeftijd breidde hij zijn verzameling uit met historische figuren zoals George Washington, Napoleon en John F. Kennedy.