Nieuws/Buitenland
403061
Buitenland

Extreemrechtse kandidaat dingt naar zetel Cox

BATLEY - Een jong lid van een extreemrechtse splinterpartij, Jack Buckby (23), dingt naar de parlementszetel van de donderdag vermoorde Britse sociaaldemocrate Jo Cox (41). De brute moord heeft het land tijdens de campagnes van voor- en tegenstanders van EU-lidmaatschap geschokt. Cox was net als haar partij Labour overtuigd voorstander van de EU. De moordenaar had naar het zich laat aanzien uiterst rechtse denkbeelden en doodde Cox uit politieke motieven.

Buckby was eerder een prominent in de extreemrechtse British National Party. Hij vertrok naar de Liberty GB. Hij heeft de aanhang van Cox geschokt door te stellen dat ,,haar dood niet vergeefs mag zijn en dat haar partij Labour bloed aan de handen heeft'', meldde de krant The Independent zondag.

Buckby stelde dat ,,we de verkiezingen (in Cox' district) als een gelegenheid moeten aangrijpen tot dialoog en om een stem te geven aan miljoenen werkenden uit de lagere en middenklasse die hun gemeenschappen zien verwoesten door een arrogante politieke klasse die het contact met de werkelijkheid mist''.

De linkse Cox won haar parlementszetel in 2015 met ruim 43 procent van de stemmen in het district Batley and Spen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo