403100
Binnenland

Half miljoen euro in noodfonds

Festival krijgt geld bij regen

Den Haag - Buitenfestivals die door slecht weer dreigen te verdrinken, krijgen een reddingsboei toegeworpen. Er komt een speciale pot om festivals te helpendie door noodweer worden getroffen.

Het Slecht Weer Fonds, zoals de noodhulppot is gedoopt, wordt maandag gelanceerd door minister Bussenmaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Er komt een half miljoen euro in. Het fonds is ’revolverend’, wat wil zeggen dat het gevuld blijft. Festivals die in schrale tijden gebruikmaken van het fonds, moeten het geld terugbetalen als de zaken weer beter gaan.

Het zijn nogal wat extra kosten die noodweer voor buitenfestivals oplevert. Niet alleen vallen inkomsten uit horeca en kaartverkoop tegen, ook moeten festivalorganisatoren extra maatregelen nemen om optredens veilig te laten verlopen. Daarbij kan onstuimig weer zelf voor schade zorgen – denk aan wateroverlast of stukgewaaide tenten.

Het fonds is een uitkomst, zegt Mark Hospers van de organisatie Verenigde Podiumkunstenfestivals. „Door de teruglopende subsidies van de afgelopen vier jaar zijn festivals enorme risico’s gaan nemen door bijvoorbeeld zwaar op de horeca-inkomsten te leunen. Bij buitenfestivals is het risico van een strop nog groter. Met dit fonds kunnen ze een klap opvangen.”

Is slecht weer niet gewoon een calculeerbaar ondernemersrisico? „Ja, maar het is wel ontzettend vervelend voor de continuïteit van festivals”, zegt een woordvoerder van Bussemaker. „Vooral beginnende festivals komen de tekorten van tegenvallers door slecht weer lastig te boven.” Verder verleent het fonds geen subsidies, maar leningen.