Nieuws/Buitenland
403140
Buitenland

Op 40 plaatsen invallen, 12 personen opgepakt

’Aanslag tijdens EK-duel België’ verijdeld

BRUSSEL - Brussel is mogelijk ontsnapt aan een nieuwe aanslag. De Belgische politie pakte in de nacht van vrijdag op zaterdag 12 terreurverdachten op en zegt over ’concrete aanwijzingen’ te beschikken dat een nieuwe terreurdaad aanstaande was. Volgens Het Nieuwsblad was het supportersdorp voor de Rode Duivels in Brussel een van de doelwitten.

Zaterdag zijn drie mensen beschuldigd van pogingen tot moord in een terroristische context. Ze zouden hebben deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische organisatie, meldde het Belgische Openbaar Ministerie zaterdag. De drie Belgen behoorden tot een groep van twaalf verdachten die in de nacht van vrijdag op zaterdag in België zijn aangehouden.

Dat was bij een actie die er volgens de autoriteiten op gericht was te voorkomen dat terroristen een aanslag in Brussel zouden plegen tijdens de wedstrijd België - Ierland, zaterdagmiddag bij het Europees kampioenschap voetbal. België won de wedstrijd met 3-0.

Negen aangehouden verdachten zijn zaterdag weer op vrije voeten gesteld. De rest, de 27-jarige Samir C, de 29-jarige Jawad B. en 40-jarige Moustapha B. zitten vast. De politie viel binnen in veertig woningen en meer dan honderdvijftig garageboxen en nam aanvankelijk veertig mensen mee voor verhoor. De huiszoekingen in en rond Brussel, in Ninove, Tubize en Luik werden gedaan nadat gesprekken van verdachten waren afgeluisterd. De indruk was gewekt dat ze bezig waren met de voorbereiding van een aanslag op zaterdag, mogelijk op de fanzone aan het Brusselse Rogierplein, meldde de omroep VRT.

De arrestaties hebben volgens het federaal parket niets te maken met de dreiging van een aanslag op vier kopstukken van de Belgische regering, waar de Belgische coördinator terrorismebestrijding melding van maakte. Het gaat volgens justitie om een nieuwe terreurcel, die ook losstaat van de bloedige aanslagen van 22 maart in de Belgische hoofdstad.

Wel kende een aantal arrestanten de twee broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, twee criminelen die als zelfmoordterroristen eindigden bij de aanslagen in maart. Ook was Mohammed Abrini voor een of meer verdachten geen onbekende. Abrini zit vast wegens de aanslagen in maart. De Belgische premier Charles Michel heeft zaterdag na een vergadering van de speciale veiligheidsraad extra maatregelen voor de veiligheid aangekondigd. Hij zei niet welke. Het dreigingsniveau ten aanzien van terrorisme is niet verhoogd.

Kennissen El Bakraoui

Er zou geen directe link zijn met de aanslagen van 22 maart in Brussel. Onder de verdachten zitten wel kennissen van terroristen Mohammed Abrini en de broers El Bakraoui.

De arrestaties zouden niets te maken hebben met de dreiging van een aanslag op vier kopstukken van de Belgische regering.

Vanwege de arrestaties heeft de Belgische Veiligheidsraad voor zaterdagmiddag spoedoverleg belegd.