Nieuws/Binnenland
403162
Binnenland

Delen zuidoosten Limburg tijdje zonder water

MAASTRICHT - Zo'n 18.000 inwoners van Kerkrade en Landgraaf hebben zaterdag tevergeefs hun kraan opengedraaid. Een leidingbreuk in het naburige Duitsland zorgde ervoor dat er urenlang geen water uit de kraan kwam. Volgens een woordvoerder van de waterleidingmaatschappij Limburg (WML) had iedereen om 17.00 uur weer water, aldus WML.

Delen van beide gemeenten worden vanuit Duitsland van drinkwater voorzien. De storing heeft ,,uitzonderlijk lang geduurd'', zo stelde WML. Als gevolg van die breuk kreeg ook een onbekend aantal inwoners van het naburige Herzogenrath urenlang geen water.

Al vroeg begonnen de problemen, maar door de hoogteverschillen in het Limburgse heuvellandschap hadden sommige mensen een tijdlang nog druk op de leiding. Om 11.00 uur zaten alle 18.000 aansluitingen droog.

Diezelfde hoogteverschillen maakten dat vervolgens de leidingen eerst ontlucht moesten worden. ,,Het leidingnet is helemaal leeg getrokken'', aldus de woordvoerder van WML. ,,Het duurde even voordat het water weer bij iedereen uit de kraan liep. De druk moest zich geleidelijk aan weer opbouwen.''

WML kreeg zaterdagochtend vele honderden telefoontjes van mensen die zonder water zaten. Het bedrijf kon echter niet veel meer doen dan informatie geven.

De leidingbreuk deed zich vlak over de Duitse grens bij Kerkrade voor. De oorzaak is niet bekend.