Nieuws
403166
Nieuws

Weekoverzicht DFT.nl: Rechten in het geding

’Laat de oudere werknemer met rust’

Rotterdam - Het financiële nieuws van de afgelopen week werd gedomineerd door mensen die hun rechten claimen, en mensen die die rechten omwille van het algemeen belang aan banden willen leggen.

De top tien van meest gelezen artikelen wordt gedomineerd door een proefballon van twee nestoren uit de uitzendbranche. USG-oprichter Alex Mulder en Rob Zandbergen, de huidige ceo van het inmiddels door Japanners overgenomen concern, stelden in De Telegraaf dat vijftigplussers loon moeten inleveren om aan het werk te komen.

Als de kinderen het huis uit zijn en de hypotheek afbetaald, dan hebben de ouderen immers toch niet zo veel inkomsten meer nodig, redeneerden de heren. Die opmerking maakte veel los, en dat is zacht uitgedrukt. Ook DFT-hoofdredacteur Arno Reekers kreeg een storm van reacties over zich heen toen hij het voorstel van Mulder en Zandbergen verdedigde.

Asscher

En zo ging het nog wel even door met de vijftigplussers, of beter: tégen hen. Nauwelijks was het stof van het USG-plan gaan liggen of minister Asscher (Sociale Zaken) gooide een nieuwe knuppel in het hoenderhok: oudere werknemers moeten hun cao-voordeeltjes, zoals extra vrije dagen, maar inleveren – dan nemen werkgevers ze in elk geval aan. Het artikel van parlementair verslaggever Lise Witteman over dat voorstel is het best gelezen verhaal van afgelopen week.

Over voordeeltjes van werknemers gesproken: sommige mensen mogen niet eens een slokje water gaan halen in de baas zijn tijd.

Kaping

Maar er dreigde meer te worden afgepakt, deze week: KLM-vluchten. Om de onrust onder werknemers te sussen moest er maar meer vanaf Parijs gevlogen worden, meende fusiepartner Air France. Die ’ vliegtuigkaping’ levert vooralsnog weinig goeds op: het Binnenhof is in rep en roer en wil de nationale luchtvaartmaatschappij desnoods afsplitsen, en de piloten van Air France staken alsnog. Misschien wel vier dagen, vrezen ze bij KLM.

Nog meer nieuws uit de luchtvaartsector: Airbus werkt aan een ’superjumbo’ met plaats voor 873 passagiers.

Viervoeter

Goed nieuws was er ook. Zo ging de vlag uit bij een inwoner van de gemeente Molenwaard, die zijn hondenbelasting terugkrijgt na een uitspraak van de Hoge Raad. ’s Lands hoogste rechter keurde het goed dat Dirkjan Bos zijn trouwe viervoeter Fine in een bv onderbracht en daarmee jaarlijks 71 euro aan ’ blaftaks’ omzeilde.

V&D keert terug, maar nu als webwinkel. Die doorstart is slecht nieuws voor Blokker en Hema, analyseerde retail-verslaggever Harry van Gelder in de krant. Ook van zijn hand: de primeur dat Heineken niet alleen de Formule 1 gaat sponsoren, maar ook een campagne tegen ’alcomobilisten’ opstart.

Pensioen

Ten slotte het onderwerp dat nog tot de verkiezingen en de daarop volgende kabinetsformatie actueel blijft: wat te doen met ons pensioen? Allemaal een eigen potje? Dat is slecht voor veertigplussers, rekende het CPB deze week voor. Wordt vervolgd.

Zo, nu bent u weer bij wat het financieel-economische nieuws betreft. Een vooruitblik op de komende (beurs)week leest u hier.