Nieuws/Binnenland
403201
Binnenland

Whatsapp biedt uitkomst bij bevalling vluchteling op marinefregat

Nood breekt wet op marinefregat.

Nood breekt wet op marinefregat.

Amsterdam - Eigenlijk mag een marinefregat niet varen met een zwangere vrouw aan boord. Maar nood breekt wet, zo ervoer de bemanning van Zr. Ms. Van Amstel.

Nood breekt wet op marinefregat.

Nood breekt wet op marinefregat.

Na het redden van ruim tweehonderd migranten op zee in de buurt van Kreta, bleek daar een van de vluchtelingenvrouwen uit Eritrea op het punt van bevallen.

Whatsapp

De scheepsarts en een verpleegkundige hielpen het kind ter wereld brengen. Het trof dat de vriendin van een sergeant aan boord verloskundige was. Via whatsapp-berichten vertelde zij de medici aan boord stap voor stap wat ze moesten doen.

Het kind kwam slapjes maar gezond ter wereld en kreeg de naam Gelila, wat ’van de zee’ betekent. Volgens de marine is het in het 528-jarige bestaan van de Nederlandse zeemacht één keer eerder voorgekomen dat er aan boord een kind ter wereld kwam.

Het marinefregat vaart in opdracht van de Europese grensbewaker Frontex op de Middellandse Zee. Het was net op weg om 197 migranten van een reddingsactie van dinsdag aan land te brengen. Alle migranten werden gisterochtend op Sicilië aan land gezet.