Nieuws
403217
Nieuws

Wonen

Huis + wifi = thuis

Wifi speelt een belangrijke rol in huis

Wifi speelt een belangrijke rol in huis

Denkt u bij het ultieme thuisgevoel aan een knapperend haardvuur, zachte kussens op de bank en een oven waarin een brood wordt gebakken? Deze dingen zullen ons altijd een warm gevoel geven, maar willen we ons écht thuis voelen dan hebben we meer noten op onze zang.

Wifi speelt een belangrijke rol in huis

Wifi speelt een belangrijke rol in huis

’Er is een enorme verschuiving aan de gang in de woonwereld”, vertelt Viktor Olivemark tijdens de Democratic Design Days van Ikea in het Zweedse Älmhult. Olivemark heeft met een team onderzoek gedaan onder 12.000 personen naar hun dagelijks leven thuis.

„Niet de muren, het dak en de voordeur, maar de mensen met wie je samenleeft in huis maken dat je je daar thuis voelt. Mensen met goede relaties zijn meer tevreden over bijna alle aspecten van het leven thuis. Maar de sociale relaties moeten in balans zijn met de tijd die je alleen thuis doorbrengt. Mensen hebben privacy nodig.”

Online contact belangrijk

En daar komt technologie van pas. Viktor Olivemark: „Hierdoor is fysieke aanwezigheid geen vereiste voor een sociale relatie. Bijna een op de vier mensen vindt dat goede wifi essentieel is om je thuis te voelen. Een op de vijf mensen vindt het zelfs belangrijker om online contact te houden dan vrienden thuis uit te nodigen.”

Feit is dat smartphones en tablets zowel een vloek als een zegen zijn... Een zegen omdat we onze relatie in de digitale wereld in stand houden, maar een vloek omdat we minder aandacht besteden aan degene naast ons.

Geur en klank

Olivemark: „Wat verder opvalt is dat je huis een bepaalde geur of klank heeft waardoor een thuisgevoel wordt gecreëerd. Zo geeft muziek luisteren 65 procent van de jongeren (18-29 jaar) een gevoel van thuis. En denkt 40 procent aan een bepaalde geur als hij of zij aan thuis denkt.”

In het Ikea Life at Home Report benadrukt Marieke Sonneveld van de TU Delft dat alle zintuigen meespelen in het thuisgevoel. „Naast zien, horen, ruiken en proeven is aanraking belangrijk. Je voelt je meer thuis in een comfortabele stoel dan in een elegante stoel die ’afstandelijker’ aanvoelt.” Is het een reden om te kiezen voor zacht en comfortabel design? „Nee, dat zou ons alleen maar vervelen. We hebben tegenstellingen en uitdagingen nodig om van ons huis een thuis te maken.”

Wat geeft jou een thuisgevoel? We horen het graag in een reactie hieronder.

VRIJ aanwezig bij IKEA's Democratic Design Days