Nieuws/Binnenland
403222
Binnenland

Bedrijven ongemoeid bij faciliteren witwassen

Fraudehulp vrijuit

Amsterdam - Bedrijven die Nederlandse criminelen helpen misdaadgeld wit te wassen via belastingparadijzen, komen daar vaak mee weg. Het Openbaar Ministerie vervolgt deze brievenbusfirma’s vrijwel nooit, terwijl dat wel kan.

Dat zegt oud-FIOD-rechercheur Jan van Koningsveld in een interview in De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie ontkent zijn conclusies niet.

Volgens woordvoerder Marieke van der Molen is het „voor het bewijzen van witwassen niet noodzakelijk om een eventuele gebruikte offshore-constructie te ontrafelen of te vervolgen”. De focus van het Functioneel Parket ligt „op het afpakken van vermogen dat niet uit legale inkomsten wordt verklaard”.

Brievenbusfirma's

In een op de twee strafrechtelijke onderzoeken duiken brievenbusfirma’s op, concludeerde Van Koningsveld in promotieonderzoek. Maar het leger aan adviesbureaus en trustkantoren dat die firma’s opzet en beheert, blijft vrijwel altijd buiten beeld bij het OM.

Van Koningsveld vindt steun voor zijn onderzoek in de recentelijk onthulde Panama Papers. „Ook daar zag je dat de spil in het schandaal, advieskantoor Mossack Fonseca, dertig jaar lang zijn gang kon gaan zonder ooit in problemen te komen met justitie.”

De FIOD zelf wil niet inhoudelijk reageren. „Het is niet aan ons om te beslissen of er vervolgd wordt of niet”, aldus een zegsman. Het OM zegt „in gesprek” te zijn met Van Koningsveld over „of en hoe zijn bevindingen kunnen bijdragen aan meer zicht op criminaliteit”.

Lees verder: ’In het donker vind je niets’