Nieuws/Binnenland
403299
Binnenland

Rutte naar Brussel voor ’Brexit-overleg’

BRUSSEL - Premier Mark Rutte is de ochtend na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap in Brussel voor overleg over de uitkomst. Hij wordt ontvangen door voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Ook EU-president Donald Tusk en Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, zijn volgende week vrijdag bij het overleg, dat om 10.30 uur staat gepland.

Rutte schuift aan in zijn rol als tijdelijk EU-voorzitter. Het resultaat van de volksraadpleging wordt ook besproken op de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden die op 28 en 29 juni wordt gehouden in Brussel. De leiders van de Europese instelingen willen dan goed voorbereid zijn om te overleggen over hoe het verder moet, wat de uitslag ook is. Mogelijk worden dan besluiten genomen.

De voorzitters van de politieke groepen van het Europees Parlement komen vrijdagochtend ook bijeen. Zij hebben om 08.00 uur een vergadering belegd om de situatie te bespreken.

Het referendum vindt plaats op donderdag 23 juni. De definitieve resultaten worden in de loop van de nacht of het begin van de ochtend verwacht.