Nieuws/Buitenland
403545
Buitenland

Schutter had contact met vrouw tijdens bloedbad

ORLANDO - Omar Mateen, de man die verantwoordelijk is voor het bloedbad in homoclub Pulse in Orlando, had tijdens zijn moordpartij telefonisch contact met zijn vrouw. Dat meldt een politiefunctionaris aan CNN.

Twee uur nadat hij de aanval startte, stuurde hij een berichtje naar zijn vrouw, Noor Salman. Mateen zat op dat moment verscholen in een toiletruimte. Hij vroeg haar of ze het nieuws had gezien. Op een gegeven moment antwoordde ze haar man en schreef ze dat ze van hem hield.

Ook zou ze Mateen enkele malen hebben gebeld tijdens zijn aanval. Het nieuws van de schietpartij was toen al bekend. Mogelijk realiseerde Salman zich toen dat haar man de dader was, aldus een andere betrokken diender.

Facebook

De schutter plaatste tijdens en voor de aanslag ook berichten op Facebook waarin hij Rusland en de VS opdroeg de bombardementen op IS te staken. „Met de luchtaanvallen doden jullie onschuldige mensen. Dit is onze wraak.” In zijn laatste post waarschuwde hij voor meer aanslagen in de VS.

De Amerikaanse justitie is al een onderzoek naar Noor Salman gestart. Ze vertelde eerder tegen de politie dat ze had geprobeerd om haar man op andere gedachten te brengen. Ook zou de vrouw samen met haar man munitie gekocht hebben die hij later gebruikt had en zou ze hem een keer naar nachtclub Pulse hebben gebracht toen hij zijn aanval aan het plannen was.

Verklaringen

De autoriteiten meldden dat de vrouw tegengestelde verklaringen heeft gegeven over wat zij wist van de plannen van Mateen in de uren voor de moordpartij. Salman vertelde rechercheurs onder meer dat haar echtgenoot in de week voor de aanval duizenden dollars uitgaf, onder andere aan de wapens die hij gebruikte voor zijn moordpartij.

Dinsdag berichtte de Amerikaanse zender NBC dat Salman tegen de FBI heeft gezegd dat zij haar man van zijn aanval af probeerde te houden.