Nieuws/Buitenland
403592
Buitenland

Schok in politiek na mogelijke ’Brexit-moord’

Brits parlementslid overleden na aanval

BIRSTALL - Het Britse 41-jarige parlementslid Jo Cox (Labour) dat donderdag in Birstall, bij Leeds, werd neergeschoten - en gestoken, is overleden aan haar verwondingen. Volgens de politie overleed ze ter plekke.

De politie hield niet ver van de plek van de moord een 52-jarige man aan. Het is niet bekend wat zijn motief was. De politie spreekt van een op zichzelf staand incident. De dader riep volgens ooggetuigen ’Britain first’, wat zou kunnen wijzen op een daad uit extreemrechtse hoek. Cox voerde campagne tegen een ’Brexit’. Na de aanval zou de man rustig zijn weggelopen. Britse media publiceerden een foto van zijn aanhouding.

Cox werd aangevallen toen ze een bijeenkomst verliet met haar achterban in de bibliotheek van Birstall. Ook een 77-jarige man raakte gewond, maar hij is niet in levensgevaar.

Cox zat sinds vorig jaar voor Labour in het Lagerhuis voor het district Batley and Spen. Ze werd gezien als een rijzende ster binnen de partij. Talloze politici hebben geschokt op de moord gereageerd.

Onder de indruk

Frans Timmermans was diep onder de indruk van Cox. De vicevoorzitter van de Europese Commissie noemde de Labour-politica kort voor haar overlijden ,,een fantastische vrouw die altijd klaarstaat om mensen in nood te helpen’’.

,,Ze spreekt zich uit als ze ongerechtigheid zag en geeft een stem aan mensen in Syrië’’, aldus Timmermans op Facebook. ,,Ze is een voorbeeld en inspiratie voor velen.’’ Timmermans’ gedachten en gebeden gaan uit naar haar man en hun twee kinderen.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‏liet via Twitter weten diep geschokt te zijn door het nieuws over de ,,vreselijke aanval’’ op Cox. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz is ,,diep bedroefd''.