Nieuws/Binnenland
40377
Binnenland

Roadtrip, platteland en spirituele reis in trek

Alpen-schlagers of rondreis Iran?

Bij de stand van Oostenrijk wordt gezellig meegezongen. Natuurlijk onder het genot van een biertje.

Bij de stand van Oostenrijk wordt gezellig meegezongen. Natuurlijk onder het genot van een biertje.

Utrecht - Een groter contrast kan er niet zijn op de Vakantiebeurs in Utrecht, die tot zondag open is. De carnavaleske taferelen in de Oostenrijk Stube met alle Ein Prosit-meedeiners. En de oosterse cultuur in de Iran-stand even verderop, die dit jaar opvallend groot uitpakt op de Nederlandse reisbeurs.

Bij de stand van Oostenrijk wordt gezellig meegezongen. Natuurlijk onder het genot van een biertje.

Bij de stand van Oostenrijk wordt gezellig meegezongen. Natuurlijk onder het genot van een biertje.

De familie Van Rens uit het Limburgse Melderslo maakt er een gezellig dagje uit van in Utrecht. „We zijn al ons hele leven gek op Oostenrijk, zowel in de winter als in de zomer.” Pullen bier vullen de tafels, terwijl de muzikant de ene na de andere meezinger en polonaise inzet. Tegen sluitingstijd van de Vakantiebeurs staat iedereen op de tafels en haakt gezellig in.

Tegelijkertijd is de sfeer in het Iran-paviljoen juist heel ingetogen. „De belangstelling voor Iran neemt sterk toe. Vandaar dat we nu voor het eerst zo uitgebreid aanwezig zijn in Utrecht. Dat komt ook omdat er steeds meer vluchten zijn van Schiphol naar Teheran. Nederlandse toeristen zijn welkom in ons land, maar wij houden onze eigen gebruiken”, zei Fara Khalari van het Iraans toeristenbureau INTCC in Leiderdorp.

Thiebout van den Bergh van het Oostenrijks toeristenbureau meldt ook een groei van het aantal Nederlanders in de zomer. „Afgelopen jaar een plus van ruim zeven procent tot 830.000 aankomsten. Deze zomer rekenen we op een nieuw record. De wintersport blijft nog net populairder. Het verlangen naar een veilige vakantie speelt zeker een rol in de keuze voor Oostenrijk.” Iran moet het vooralsnog doen met ’een paar duizend’ Nederlandse vakantiegangers.

Bezoekers van de Vakantiebeurs beamen dat „we het gevaar niet gaan opzoeken”, zoals Geert en Gerry de Haan uit Elburg volmondig toegeven. Zij zoeken in Utrecht vooral inspiratie voor de volgende vakantie. „Dat kan wat ons betreft net zo goed kamperen bij de boer in Nederland zijn als een reis naar Moskou. We willen wel iets zien en beleven.”

Joop Wals en Mirjam Boon uit Zaandam gaan het liefst op ’roadtrip’, ook volgens trendwatchers een vakantievorm die snel aan populariteit wint. „We hebben de financiële middelen om een paar maanden op pad te gaan. Het liefst met een kleine camper. Vrijheid blijheid.”

Afgelopen najaar hebben ze Griekenland doorkruist. „Wat is dat toch een gastvrij vakantieland. We snuiven hier op de beurs met plezier nog eens dat Griekse gevoel op. Maar wij kiezen nu voor het Verre Oosten. Ja, ook weer met een kampeerauto. Heerlijk op de bonnefooi rondtrekken.”

Op de Vakantiebeurs verder veel aandacht voor ecovakanties, plattelandstoerisme, natuurparken en spirituele goeddoen-reizen. Opmerkelijk is de inzet van virtual reality brillen, waarmee bezoekers een levensecht kijkje kunnen nemen in hun favoriete vakantieland of hotel. Als die techniek is verfijnd, hoef je eigenlijk helemaal niet meer op reis te gaan.