Nieuws/Binnenland
403836
Binnenland

Aanhoudingen Almere blijken flop

Burgemeester Franc Weerwind van Almere

Burgemeester Franc Weerwind van Almere

AMSTERDAM - De burgemeester van Almere Franc Weerwind vertelde maandag na het incident met bekogelde bussen, dat de politie al twee relschoppers had opgepakt. Navraag leert echter dat de arrestaties niets voorstellen.

Burgemeester Franc Weerwind van Almere

Burgemeester Franc Weerwind van Almere

Al twee aanhoudingen waren er verricht, meldde Weerwind maandag tijdens een persconferentie na vragen van media over het optreden tegen de stenengooiers. Dat klinkt als een ferm antwoord op de provocerende jeugd, maar dat valt wat tegen.

De politie laat in een antwoord op vragen weten dat zaterdagavond een jongen is aangehouden voor het vernielen van een luchtfilter in een bus. De aanhouding had dus niets te maken met het bekogelen van de bussen. De Almeerder kreeg een proces-verbaal en kon gaan.

Zondagavond werd een jongere aangehouden voor het gooien van een steentje richting een passerende bus. Omdat er geen getuigen op konden worden getrommeld, was er onvoldoende bewijs om een proces-verbaal op te maken tegen deze jongen. Hij is overgedragen aan zijn ouders.

Vanavond kan Weerwind een heet debat verwachten in de Almeerder gemeenteraad. Politie en gemeente worden verweten dat er nauwelijks is opgetreden tegen overwegend Marokkaans tuig dat bussen bekogeld en chauffeurs intimideert. Weerwind spreekt van een lastige groep 'met een Noord-Afrikaanse achtergrond' die voor veel ellende zorgt in vooral de Kruidenwijk in Almere. Deze week besloten bussen in de wijk niet meer te rijden en legden chauffeurs later zelfs het werk volledig neer.

Lees ook (€): Wie stopt de reljeugd?