Nieuws
40389
Nieuws

Hollandse directheid was even wennen voor Dakota Fanning

’Acteren moet je hart hebben’

— Bij de Nederlandse première van Martin Koolhovens western Brimstone zorgde Dakota Fanning deze week voor een flinke dosis Hollywood-glamour. „Maar als je het alleen daarvoor doet, houd je dit vak niet vol.”

Dakota Fanning, hier als Liz, raakte pas heel laat bij ’Brimstone’ betrokken.

Dakota Fanning, hier als Liz, raakte pas heel laat bij ’Brimstone’ betrokken.

Dakota Fanning, hier als Liz, raakte pas heel laat bij ’Brimstone’ betrokken.

Dakota Fanning, hier als Liz, raakte pas heel laat bij ’Brimstone’ betrokken.

Dakota Fanning weet waar ze over praat als ze het over acteren heeft. Ze doet dat namelijk al sinds ze een jaar of vijf was. Ze schreef zelfs filmgeschiedenis toen ze op haar zevende als jongste actrice ooit werd gelauwerd door de Screen Actors Guild. Voor haar rol in I am Sam (2001), waarin zij co-ster Sean Penn bijna van het doek speelde.

Gewerkt heeft ze sindsdien altijd. Fanning maakte indruk in Steven Spielbergs miniserie Taken en kreeg van hem ook een rol in zijn verfilming van War of the worlds. Tom Cruise was daarin haar tegenspeler, ook acteerde ze met Denzel Washington (Man on fire) en Robert De Niro (Hide and seek). Verder was zij onder meer te zien in de Twilight-films en speelde zij heel recent een hoofdrol in Ewan McGregors regiedebuut American pastoral.

Bij Brimstone raakte de Amerikaanse actrice pas op het allerlaatste moment betrokken, na het afhaken van Mia Wasikowska. „Geaarzeld heb ik geen moment”, vertelt Fanning in Venetië, waar de film eerder dit jaar in wereldpremière ging. „Ik was alleen maar dolblij dat Martin Koolhoven me wilde hebben. Zijn scenario was een van de beste die ik ooit had gelezen, hij is echt een ongelooflijk goede schrijver. Bovendien gebeurt het niet zo vaak dat er zulke sterke vrouwenrollen voorbijkomen. Veel te weinig eigenlijk. Ik ben meteen mijn koffer gaan pakken.”

Dat Liz - haar personage in Brimstone - een groot deel van de film niet kan praten, leverde wat Dakota Fanning betreft ook bonuspunten op. „Ik keek misschien nog wel het meest uit naar die scènes. De manier waarop mensen ook zonder te spreken communiceren fascineert me. Hoe dat werkt met lichaamstaal en met energie die je woordeloos kunt overbrengen. Daaraan vormgeven voelde als een zeldzame uitdaging. Stomme films worden immers niet meer gemaakt.”

Door de korte voorbereidingstijd moest zij zich voor de film met huid en haar overleveren aan Martin Koolhoven. ,,Zoals hij is er echt maar één”, lacht Fanning. „Ik heb nog nooit een regisseur meegemaakt die zó direct is. Als ik iets deed wat niet paste bij wat hij in gedachte had, vertelde hij me dat meteen, onomwonden. Of dat iets typisch Hollands is? Misschien, maar in ieder geval is het typisch voor hem. Tegenover die bijna botte directheid staat bij Martin ook een aanstekelijk gevoel voor humor en een grote emotionele gevoeligheid. Ik vertrouwde hem volkomen en we hebben zo intensief samengewerkt, dat we tegen het einde van de opnamen elkaars zinnen konden afmaken.”

De 14-jarige Emilia Jones, die in Brimstone een jongere versie van Liz speelt, vertelde in Venetië dat zij Dakota Fanning als een groot voorbeeld ziet. Over het advies dat zij haar minder ervaren collega zou geven, hoeft de acht jaar oudere actrice geen seconde na te denken. „Acteren moet je hart hebben, anders hou je het niet vol. De glamourmomenten helpen je niet als je ergens ver van huis urenlang staat te koukleumen op een drassige akker, soms ook nog met een kriebelende pruik op je hoofd. Houden van wat je doet is dan absoluut noodzakelijk. Wat dat betreft maak ik me eigenlijk geen zorgen over Emilia. Want ik geloof dat ook in haar dat vuurtje warm brandt.”

Niet alleen het filmen zelf kan zwaar zijn, ook de randverschijnselen eisen hun tol. „Als je acteert, maak je jezelf per definitie kwetsbaar. Je ontbloot je ziel en geeft daardoor anderen de kans daar iets van te vinden. Waarbij het tegenwoordig trouwens al lang niet meer gaat over acteren alleen, maar over alles wat je doet. Ik ben daar niet ongevoelig voor, hoewel ik mezelf wel probeer voor te houden welke meningen echt voor mij tellen. Die van mijn ouders, mijn zusje Elle en een paar goede vrienden. Omdat zij weten wie ik echt ben.”

Zou zij ook zelf willen regisseren? Net zoals zus Elle, die dat voornemen vorig jaar in Cannes deelde met deze krant. ,,Hé, Elle heeft mijn tekst gestolen!”, lacht ze. ,,Maar inderdaad: zelf een keer de regie op me nemen, prijkt hoog op mijn verlanglijstje. Ook omdat ik de relatie tussen een acteur en een regisseur zo interessant vind. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het is om aan de andere kant te staan.”

,,Ik weet trouwens al wat ik van Martin Koolhoven zou meenemen”, vertelt Dakota Fanning bevlogen. ,,Martin had voordat hij op de set van Brimstone stond alles tot in detail doordacht, zodat hij elke vraag kon beantwoorden, niet hoefde te twijfelen over beslissingen en exact wist wat hij wilde. Zonder zich daarbij af te sluiten voor onverwachte kansen en verrassingen. Wanneer ik zelf ga regisseren, wil ik net zo goed voorbereid beginnen als hij. Dat is een heilig voornemen.”