Nieuws/Binnenland
40437
Binnenland

Hollandsche IJsselkering gesloten om storm

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Rijkswaterstaat heeft in de nacht van woensdag op donderdag de Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege de storm. De schuiven van dit Deltawerk bij Krimpen aan den IJssel gaan dicht bij een waterstand hoger dan 2,25 m boven NAP. Donderdagochtend om 7.00 uur is de kering weer opengegaan. Ook voor vrijdag staat een tijdelijke sluiting gepland. De kering sluit gemiddeld drie keer per jaar.

Twee opeenvolgende stormen in combinatie met springtij op de Noordzee veroorzaken de komende dagen verhoogde waterstanden langs de hele kust. De Maeslantkering bij Hoek van Holland wordt vrijdagmiddag daarom mogelijk ook gesloten. Bij een sluiting wordt het scheepvaartverkeer van de Noordzee richting Rotterdam en vice versa stilgelegd. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zullen schepen dan op de Noordzee voor anker moeten gaan. ,,Maar dus alleen als de Maeslantkering dicht gaat.''

De in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering werd slechts een keer eerder voor storm gesloten, in 2007. Normaal gesproken gaat de kering pas bij een waterstand van 3 meter boven NAP dicht. Rijkswaterstaat wil echter testen hoe de kering zich bij storm houdt en daarvoor lijken de weercondities vrijdag gunstig.