404388
Binnenland

6 jaar en tbs voor doodslaan vrouw

LEEUWARDEN - De 39-jarige Udo D. uit Leeuwarden is dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging. D. heeft vorig jaar een willekeurige vrouw op straat doodgeslagen met een fles. De rechtbank legt tbs op omdat hij tijdens de gebeurtenis psychotisch was.

De Leeuwarder verwondde ook een prostituee in de rosse buurt van Leeuwarden op dezelfde dag door haar in de nek en het gezicht te steken. De rechters zien dit als een poging tot doodslag. De straf van de rechtbank komt overeen met de straf die het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak eiste.

De zaak van D. zorgde voor veel ophef in Leeuwarden. Hij was een ex-tbs'er die vrij kwam na een eerdere opname. De inspectie van het ministerie van Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar deze vrijlating.

De rechtbank vindt de verklaring dat hij als klant van een prostituee uit zelfverdediging handelde, omdat de vrouw hem wilde steken met een mes, ,,niet aannemelijk''. Dit blijkt uit verklaringen van collega's van de vrouw die in de buurt waren, zo oordeelt de rechter.

De tbs die D. in deze zaak krijgt wordt elke twee jaar geëvalueerd. Elke keer kan er weer een verlenging plaatsvinden. Het is dus mogelijk dat D. voor de rest van zijn leven in een gesloten kliniek vast blijft zitten. ,,Deze behandeling is niet alleen in het belang voor verdachte, maar ook voor de maatschappij", oordeelt de rechtbank.