Nieuws/Buitenland
404460
Buitenland

’Schutter Orlando was homo’

Omar Mateen

Omar Mateen

ORLANDO - De man die in de nacht van zaterdag op zondag 49 mensen doodschoot in een gayclub in Orlando, Omar Mateen, kwam daar vaker. Minstens vier regelmatige bezoekers zeggen hem daar meermaals te hebben gezien. Een voormalige klasgenoot van de politieacademie zegt dat Mateen hem een keer mee uit vroeg.

Omar Mateen

Omar Mateen

„We gingen met hem naar enkele homobars, maar ik was nog niet uit de kast, dus ik sloeg zijn aanbod af,” vertelt de anonieme klasgenoot tegen de Palm Beach Post. Hij zegt te geloven dat Mateen homoseksueel was, maar dat hij daar niet openlijk voor uit kwam. „Hij wilde er bij horen, maar niemand vond hem aardig,” aldus de man. „Hij was sociaal onhandig.”

,,Hij zat soms in een hoek in zijn eentje te drinken, andere keren was hij zo bezopen dat hij kabaal maakte en ruzie zocht'', zegt Ty Smith, die Mateen wel een keer of twaalf in de nachtclub Pulse zag, tegen de Orlando Sentinel. ,,Wij praatten niet vaak met hem, maar ik herinner mij dat hij soms dingen zei over zijn vader. Hij zei dat hij een vrouw had en een kind.''

Een andere bezoeker, Kevin West, zei tegen de Los Angeles Times dat Mateen met hem gedurende ongeveer een jaar af en toe had gechat via een dating-app voor homo's. Tot een ontmoeting is het nooit gekomen, zei West.

Mateen (29) bezocht in april Walt Disney World in Orlando, zei een manager van het pretpark tegen de Sentinel. De federale recherchedienst FBI onderzoekt of hij het pretpark op het oog had als mogelijk doelwit.