Nieuws/Buitenland
404588
Buitenland

Voor velen is de Europese droom over en uit

Syriërs betalen voor weg terug

BRUSSEL - Voor veel in Griekenland gestrande Syriërs is de Europese droom over en uit. Na maanden in de modder bij Idomeni aan de Macedonische grens willen ze weer naar huis.

Merkwaardig genoeg spelen mensensmokkelaars hier weer een rol. Eerst betaalden de Syriërs een paar duizend euro om in een rubberbootje overgezet te worden, de terugweg naar Turkije is aanmerkelijk goedkoper, enkele honderden euro’s.

Die terugweg loopt echter niet via de Egeïsche Zee, maar via het Griekse grensplaatsje Didimoticho, waar de rivier de Maritsa overgewaad moet worden naar het deel van Turkije dat westelijk van de Bosporus ligt. Door de vele regen staat het water echter hoog en is de stroming sterk waardoor al tientallen verdronken.

Onder degenen die terug willen is de 27-jarige kapper uit Damascus, Atia Al-Djassem. Na maanden aan de grens met Macedonië gekampeerd te hebben wil hij nu terug naar zijn vrouw en éénjarige dochter. „Ik wil Europa niet meer,” verklaart hij tegenover de Duitse krant Die Welt. „In Syrië gaat het beter dan hier, zelfs met de bombardementen.”

Sinds de Balkanroute op 20 maart jongstleden definitief werd gesloten, zitten er 57.000 vluchtelingen vast in Griekenland, waar de werkloosheid toch al 25% bedraagt. De weg naar het beloofde land Duitsland is afgesloten en in Griekenland willen ze niet blijven. „We hadden niet verwacht dat we zo behandeld zouden worden, Europa toont helemaal geen medelijden met ons.”