Nieuws/Buitenland
404589
Buitenland

NAVO ziet grotere defensiebudgetten

BRUSSEL - NAVO-baas Jens Stoltenberg ziet na jaren van dalende defensiebudgetten eindelijk een ommekeer. Vorig jaar gaven de NAVO-landen plus Canada 0,6% meer uit aan defensie, dit jaar zal dat vermoedelijk 1,5% zijn, oftewel 3 miljard dollar extra.

Dat zei hij zondag aan de vooravond van de laatste ministersbijeenkomst voor de grote NAVO-top begin juli in Warschau. „Maar we zijn er nog niet, veel landen zitten nog niet aan de 2%-norm.” Nederland hoort daar met 1,13% van het bruto binnenlands product ook bij.

Russische dreiging

De ministers moeten de komende weken besluiten nemen over het inzetten van AWACS-radarvliegtuigen boven Turkije in de strijd tegen IS, meer schepen naar de Middellandse Zee om de mensensmokkelaars in Libië de pas af te snijden en de voorwaarden waaronder vier bataljons van elk 1000 man in de drie Baltische landen en Polen worden gestationeerd als tegenwicht voor de Russische dreiging.

De NAVO wil vóór de top in Warschau nog een overleg met de Moskou in de NAVO-Ruslandraad, maar de Russen hebben nog geen definitieve datum genoemd. Hier staat vooral de nog altijd onbevredigende situatie in Oost-Oekraïne op de agenda.

Nieuw is ook dat de neutrale landen Zweden en Finland zowel het diner maandag in Brussel als dat van de top in Warschau bijwonen. In beide landen slaat de publieke opinie om richting NAVO-lidmaatschap.