Nieuws/Binnenland
404602
Binnenland

Prins Maurits terug bij Berlijn stadsslot

BERLIJN - Een verloren gewaand en weer volledig gerestaureerd standbeeld van prins Maurits is deze week in Berlijn officieel onthuld. Tienduizenden dagjesmensen liepen afgelopen weekeinde tijdens hun open dag-bezoek aan het in herbouw zijnde stadsslot aan het bronzen, zevenhonderd kilo zware monument van Oranje voorbij lopen.

De restauratie en de plaatsing aan de Lustgarten, vlak naast de prachtboulevard Unter den Linden, is het persoonlijke initiatief van de Nederlandse ondernemer David Hakkenberg. Hij vond het beeld, dat in de Tweede Wereldoorlog door de Russen van zijn sokkel getrokken werd, zwaar beschadigd en in de DDR in de vergetelheid raakte, in een archiefdepot in Potsdam.

Het is aan de 68-jarige software-entrepeneur uit Apeldoorn te danken, dat hij steun van de Nederlandse ambassade en sponsoren regelde. ,,Ik vroeg me af wat er met de beelden was gebeurd. Het is de bedoeling dat ook vier andere beelden die bij het Pruisische stadskasteel stonden, weer terugkomen. Daarvoor zoeken we nog financiering“, aldus de amateur-historicus.

In 1907 werd het standbeeld van prins Maurits in Berlijn geplaatst, naast nog vier andere monumenten met Frederik Hendrik, Willem van Oranje, Willem II en Willem III. De conservatieve fractie in de Berlijnse gemeenteraad is voor herplaatsing van deze beelden op hun oorspronkelijke plaats naast het slot van de Hohenzollern.