Nieuws/Buitenland
404608
Buitenland

Obama: dader handelde in zijn eentje

WASHINGTON - De man die zondag in een nachtclub in Orlando een bloedbad aanrichtte, werd beïnvloed door extremisten. Maar er zijn geen aanwijzingen dat Omar Mateen deel uitmaakte van een grotere groep. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama maandag over de bloedigste schietpartij die één dader ooit heeft aangericht in de VS.

Het ziet er volgens Obama naar uit dat Mateen in zijn eentje handelde. Er zijn geen aanwijzingen dat hij in opdracht van derden de aanslag heeft gepleegd. Mateen, geboren getogen in Florida, werd eerder door de FBI ondervraagd over mogelijke sympathie voor jihadisten. Dat leverde geen serieuze verdenkingen op en Mateen kon als beveiliger legaal over vuurwapens beschikken.

Obama herhaalde zijn standpunt dat er veel strenger toezicht moet komen op vuurwapenbezit. ,,Het moet voor gestoorde individuen erg moeilijk worden om aan krachtige vuurwapens te komen.'' Obama's partijgenoot en mogelijk opvolger Hillary Clinton drong daar na het bloedbad ook op aan. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump stelde dat er minder slachtoffers waren geweest, als meer mensen bewapend waren en de schutter hadden uitgeschakeld. Het probleem is niet het wapenbezit, maar de radicale islam, aldus Trump.

Het wapenbezit is omstreden in het uitgestrekte land waar velen erg afgelegen wonen. De vuurwapenlobby van de NRA (National Rifle Association) keert zich tegen beperkingen van het wapenbezit en komt na schietpartijen telkens in beeld. De politiechef van New York, Bill Bratton, verweet de NRA op CNN dat die erop aanstuurt dat mensen die door de overheid zijn aangemerkt als een risico, toch wapens kunnen kopen.